Samhället

Kan socialdemokraterna hitta tillbaka till folket del 3

Fredag 22 Mars, 2024

Jag tycker att socialdemokratin måste hitta tillbaka till den gamla reformpolitiken, säger Lars Goedecke, socialdemokratisk kommunpolitiker i Ängelholm, lyssna här

Efter vårt samtal med Peter Persson, fd s-riksdagsman skrev Lars Goedecke en kommentar:

"Den reformpolitik under 1900-talet som skapade detta lilla land och som gav de flesta av oss en välfärd utöver det vanliga, måste på ett till dagens samhälle anpassat vis absolut återuppstå. Den degradering av så många människor som gjorts och den nedmontering av resurser till till fundamentala system som pågår, måste S mycket starkare än vad de gör nu peka på med hela armen och presentera starka åtgärder.

S eftergivenhet för det " rofferi " som tillåtits under senare årtionden, har gjort att många anser att " de är lika goda kålsupare som de andra ". Det måste till mycket tuffare kritik mot en växande politisk demoralisering från högersidan som inte drar sig för " fulspel " i alla former för att nå makt och mål.

S måste också synas och höras mycket mer med egen underbyggd, välmenande, stärkande, målmedveten politik som direkt gör nytta för folket som landet i helhet.

Varför kan det inte rakt av presenteras ett löfte om borttagande av vinst på privatiserad skolverksamhet, sjukvård i olika former, apotek, järnvägen m fl ?

Varför inte stå för att återinföra förmögenhetsskatt, gåvoskatt, värnskatt, en rättvisare fastighetsskatt, ta bort RUT och ROT- bidragen, bättre kontroll av skattesmitare m m ?

Och varför inte sänka skatten för de med lägst inkomst, framför allt för sjukpensionärer, pensionärer m fl som har högre skatt än övriga inkomsttagare ?

Det kan inte vara meningen att en stor del av oss bara ska vara " spelbrickor " i ett spel som bara gynnar ett litet fåtal.

Lars Goedecke

Lars Goedecke

I vårt poddsamtal med Lars utvecklar han sina tankar:

-Du måste vara mycket stark i dina uttryck. Du måste vara mycket tydligare i uttrycken som socialdemokraterna har och kan producera. Det känns som att man har fastnat i den här nyliberalistiska fällan lite grann. Man har så att säga svängt om någonstans i slutet på 70-mitten- Slutet av 80-talet där man började lockas av den här privatiseringsprocessen som skulle vara så bra för samhället. Men med facit i hand så ser vi ju att allt har inte blivit så lyckat.

-Varför sålde vi ut alla elbolag? Varför sålde vi ut så mycket annat som dessutom gav en bra inkomst till vår skattekista, den gemensamma? Nu går det till privata fickor. Och samtidigt går samhället på knäna.

Ubbe: jag tror ju att de tankarna du har Lars delas av väldigt många människor utanför partierna men också inom socialdemokratin så verkar det ju finnas ett ganska stort missnöje och en stor vilsenhet i politiken för att man undrar vad vill vi egentligen i partiet?

-Hur ska vi vinna tillbaka människor? De är så trötta på det här politiska käbblet i debatten. Det är färre och färre som litar på en politiker och som tittar på TV-debatterna där man munhuggs. Låt de andra munhuggas, rycks inte med det där. Var stark och var rak, säger Lars.

-Varför kan man inte vara stark och säga ifrån någon förmögenhetsskatt? Det är ett av få länder i världen som inte har kvar förmögenhetsskatt.

Jag sammanställer, vi har alla de här utgifterna med rut och rot och skatteflykt. Det är 400 miljarder om året som landet förlorar. Det är mycket pengar det handlar om och ovanpå detta så har vi sålt ut företag som jag nämnde innan som också har genererat pengar till skattekistan, elbolagen, apoteken och järnvägarna ska vi inte prata om, hur kan man ha 57 olika ägare i järnvägssystemet, ja men för in i glödheta.

Vad tycker du? Kan de självkritiska diskussionerna inom partiet leda till att socialdemokratin hittar tillbaka?

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt